Секрети хронометражу

[
Час прочитання:
3 хвилини
]

При створенні нового телевізійного продукту завжди постає питання, який хронометраж обрати. Ми, дистриб'ютори з 12-річним досвідом, хочемо поділитися секретами оптимального хронометражу. Вони дуже прості і обумовлені особливостями програмування телевізійного ефіру.

ЯК ОБРАТИ ПРАВИЛЬНИЙ ХРОНОМЕТРАЖ?

Різні жанри контенту мають різну усталену тривалість. Наприклад, ситком – завжди 24-25 хвилин, телесеріал – 48-52 хвилини, художній фільм – переважно 90 хвилин. Документальні фільми в більшості також мають близько 50 хвилин хронометражу. Міжпрограмний продукт здебільшого триває 7 хвилин і менше.

ЧОМУ САМЕ СТІЛЬКИ?

Це пов'язано з особливостями телевізійного планування. Телеканали намагаються програмувати ефірну сітку рівними годинами. Серед програм, з яких складається ефір, є такі, що мають виходити щодня в однаковий час. Наприклад, це можуть бути новини або популярні шоу. А інші програми не мають усталеного часу початку, або допускається його коливання в межах 10-15 хвилин.

Саме тому є потреба чітко заповнювати годину однаковим по тривалості контентом. Щоб у разі заміни програмної лінійки можна було «маневрувати» в межах години і не коригувати слот «до» та слот «після». Тоді зміни не впливатимуть на початок програм в інших блоках.

З ЧОГО СКЛАДАЄТЬСЯ ТЕЛЕВІЗІЙНА ГОДИНА?

Як правило, вона включає в себе три основних складових:

Як розподіляється час між цими частинами?

Щодо реклами, її може бути не більше 9 хвилин на годину відповідно до законодавства України. Ще 2-3 хвилини відводиться під промо. В сумі маємо 11 хвилин. З 60 хвилин годинного блоку на контент залишається близько 49 хвилин. Тобто в телевізійній годині добре розміститься або епізод серіалу (48-49 хвилин), або 2 епізоди ситкому чи іншої програми по 24 хвилини.

Саме цими правилами обумовлена та чи інша тривалість контенту.

Можливе також виготовлення коротших епізодів, наприклад, якщо йдеться про скетчкоми. Але і вони мають сумарно вкладатися у 48-52 хвилини. Це може бути 4 епізоди по 12 хвилин або 6 епізодів по 8 хвилин. Телеканал формує з них контентні блоки потрібної довжини.

Як бачимо, секрети хронометражу прості і піддаються елементарній математиці. І якщо ваш контент створюється для телебачення, варто взяти до уваги ці рекомендації. Щоб «незручний» хронометраж програми не заважав їй потрапити до ефіру.