Міжнародні телеринки.

Ярмарки можливостей

[
Час прочитання:
6 хвилин
]

Щороку в світі влаштовується безліч виставок аудіовізуальної продукції. У них беруть участь представники великих світових телекомпаній, телевізійних студій і дистриб'юторів. Чи варто в них брати участь?

НАВІЩО ЇХ ПРОВОДЯТЬ?

Щороку в світі проходить велика кількість виставок аудіовізуальної продукції. Це своєрідні ярмарки, де можна «людей подивитися й себе показати». В них беруть участь представники великих світових телекомпаній, телевізійних студій та дистриб'юторів. Всі ті, чия робота зосереджена навколо аудіовізуального контенту. Ті, хто виготовляє, хто продає чи купує і хто транслює. Кожен з них має свої задачі, а телеринок – таке місце, де ці задачі перетинаються і можуть вирішитися найкращим чином.

ЯКІ З НИХ НАЙПОПУЛЯРНІШІ?

Насамперед це виставка MIPCOM в Каннах в жовтні, на ній зупинимося детальніше. Це – найбільш глобальна міжнародна платформа. Сюди приїжджають найвпливовіші і найвідоміші представники галузі зі всього світу. Купують і продають нові програми і формати, влаштовують світові прем'єри довгоочікуваних новинок. Проводять презентації і конференції за участю знаменитостей, обговорюють нові тенденції телеринку. Влаштовуються пітчінги, укладаються домовленості про ко-продукцію, тощо. Дитячий контент виділено на окремому майданчику MIPJunior. Це найбільша виставка програм для дітей, зазвичай вона проходить за кілька днів перед початком MIPCOM.

MIPTV проходить також в Каннах, у квітні. Цей ринок більш орієнтований на телевізійний контент і цифрові медіа. Перед його відкриттям проходить виставка MIPDOC, котра поєднує документальний і науково-пізнавальний жанр.

Окрім MIP, найавторитетнішого міжнародного форуму, є ще ряд виставок регіонального масштабу.

Kyiv Media Week проводиться в Києві в вересні. Ця платформа поєднує медіа-гравців Центральної та Східної Європи з іншими світовими центрами телеіндустрії. Відома також своїми конференціями і форумами.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА ТЕЛЕРИНКАХ ТА ЧОГО МОЖНА ОЧІКУВАТИ?

Уявімо, що ви приїжджаєте на MIPCOM зі своєю продукцією. Ваша задача – яскраво представити свій продукт (чи послуги), зацікавити покупців, залучити інвесторів. Ви готуєте свою презентацію, облаштовуєте стенд, може навіть створюєте атрибутику. Робите все, щоб вас помітили, запам'ятали і захотіли придбати весь ваш каталог, і навіть наперед. Протягом кожного дня ви проводити зустрічі, розплановані заздалегідь або спонтанні, ситуативні. Між ними встигаєте прослухати кілька лекцій чи конференцій на різні актуальні теми. Іноді своїми очима побачити світових зірок, що прибули на прем'єру чи презентацію.

Що обговорюється на конференціях? Перспективи телеринку: тренди форматів і жанрів, застосування новітніх технологій. Тенденції теледивлення, контент в інтернеті та піратство, інформаційна безпека, тощо.

Протягом усього дня проходять зустрічі, конференції, презентації, прем'єри. А ввечері влаштовуються вечірки, де можна продовжити спілкування в неформальній атмосфері.

НАВІЩО БРАТИ УЧАСТЬ?

Перше, що ви отримуєте від участі, - це партнерство, нові знайомства. Незважаючи на те, що більшість угод нині у світі укладаються онлайн, особистий контакт завжди стає потужним прискорювачем. Ви можете кілька років вести довгі перемовини про співпрацю, і лише після зустрічі справа нарешті зрушить з місця.

Друге – знання, враження, нові ідеї. За кілька днів виставки ви отримуєте дуже багато інформації: концентрованої, цільової, яку не потрібно просіювати в пошуках корисного. Який продукт створюють, що хочуть купувати, чого потребує глядач найбільших світових телеканалів. Що новенького в Азії, чого очікувати від Латинської Америки, куди прямує Європа і які тренди диктує США. Як вплітається віртуальна реальність в формати і сюжети. Що нового в анімації і чому її побільшало. В вашій скарбничці вражень осідає дуже багато цікавих думок і оригінальних втілень, ціле бурхливе море ідей.

Третє, що дає телеринок, – ідеальний майданчик для презентації продукту чи послуг. Унікальність цього заходу в тому, що тут дуже висока концентрація «потрібних» людей. Кожен, хто бачить ваш стенд, належить до вашої цільової аудиторії. І вони – з найрізноманітніших куточків світу.

ЯК ГОТУВАТИСЯ ДО МЕДІАРИНКУ?

Ретельне планування – запорука успіху і у випадку з телевиставками. Ці кілька днів настільки щільно заповнені подіями, що лишається дуже мало простору для імпровізації чи маневру. Ви повинні приїхати туди повністю підготовленими.

Насамперед слід відповісти собі на питання, кому ви хочете продати продукт. Хто ним зацікавиться з найбільшою вірогідністю? Саме з цими компаніями і треба планувати зустрічі.

Сама виставка MIPCOM надає зручні інструменти для цього. Реєстрація починається за кілька місяців, на сайті заходу постійно оновлюється каталог учасників. Про кожного публікується необхідна інформація: країна, напрямок діяльності, сфера бізнес-інтересів, тощо. Використовуючи фільтри, можна обрати з бази саме тих, кого може зацікавити ваша пропозиція. Так ви призначаєте зустрічі. Відкладати не варто, інакше у вашого візаві може не лишитися вільного часу. Добре, якщо в серпні (тобто за 2 місяці до виставки) ви вже маєте повний перелік аудієнцій.

Другий етап підготовки до зустрічей – продумати кожну бесіду. Буде корисним заздалегідь підготувати нотатки до кожної запланованої зустрічі – це звільнить час для спілкування. Саму презентацію продукту слід ретельно спланувати. Найважливішу інформацію краще вмістити в 15 хвилин розповіді. Тих 30-ти хвилин, які виділяються на спілкування, часто не вистачає на демонстрацію продукту. Тому краще зосередитися суто на усній презентації. Всі супроводжуючі матеріали, демо-фрагменти можна або дати співрозмовнику з собою, або надіслати пізніше. Під час зустрічі важливо записати все, що ви побачили і почули, інколи навіть деталі одягу. Часто це допомагає згадати розмову у всіх подробицях. Адже через велику кількість подій важливі нюанси можуть згубитися в пам'яті. Корисно також наприкінці дня робити нотатки про все, що відбувалося.

День видається дуже насиченим і напруженим. Зустрічі можуть починатися з 8 ранку і тривати до пізнього вечора, тому варто подумати про зручний одяг та взуття. Лекції і конференції проходять також протягом дня, тож інколи доводиться вибирати між ними та зустрічами.

Багато з тих, хто відвідує MIPCOM часто, знають, що можна і не реєструватися на ринку, а заздалегідь зв'язатися з потрібними людьми і призначити зустрічі в кафе за межами виставки. Навколишні заклади добре адаптовані до такого сценарію, розуміють специфіку процесу. Отже на швидкий і якісний сервіс цілком можна розраховувати. Однак у такому випадку ви позбавляєте себе доступу до стендів і всіх внутрішніх заходів, а це – величезна кількість інформації. До того ж не варто виключати шансу спонтанних зустрічей, що можуть призвести до бажаних результатів.

Окремий етап складає робота після виставки. Систематизація всього, що ви отримали за 4 дні, займає 2-3 місяці. І у вас, і у партнерів. Тому безпосередня робота у намічених напрямках починається не відразу, доведеться зачекати завершення різдвяних і новорічних свят.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ У ЗВ'ЯЗКУ З КАРАНТИНОМ?

Цього року MIPCOM проходитиме в новому вигляді. Карантинні заходи для багатьох ускладнили участь в ринку, тому організатори вирішили долучити онлайн-формат. MIPCOM RENDEZVOUS CANNES проходитиме в Каннах з 12 по 14 жовтня. Паралельно, з 5 жовтня і до середини листопада, триватиме онлайн-версія форуму MIPCOM ONLINE+. Виставкових стендів цього року не буде. А ті, хто не зможе приїхати на ринок особисто, доєднається до нього в онлайн-форматі.

І насамкінець. Компанія MKMG, як дистриб'ютор і виробник контенту, брала участь у великій кількості міжнародних медіаринків. Мусимо зізнатися: це дорого, потребує багато часу і зусиль. Але наш досвід доводить, що багаж знань, нових зв'язків і перспектив у багато разів перевищує вкладене. Якщо ви маєте готовий продукт, їхати однозначно варто. Якщо ж з якихось причин ви зараз не можете відвідати виставку, ми готові запропонувати вам свою участь. Дистриб'ютор MKMG презентує ваш продукт на MIPCOM в Каннах в жовтні.