Як відбирають контент

на американських телеканалах?

[
Час прочитання:
6 хвилин
]

Продати свій проєкт в США - це вже не мрія, а можливість. Адже тепер провідні телеканали цієї країни закуповують формати шоу з різних куточків світу. В цьому огляді ми розповімо, як американські телевізійники відбирають контент для виробництва. А також, як потрібно презентувати свою ідею, щоб її розглянули.

Зараз найбільш ходовим товаром на медійному ринку є ідеї. Топові телеканали не купують готову продукцію, а відбирають найцікавіші ідеї та за свої кошти дають їм екранне життя. Тож, щоб отримати шанс на продакшн, продюсеру та креативній команді необхідно освоїти навик цікаво презентувати свій задум.

На всесвітньо відомі телеканали щороку надходить величезна кількість ідей. В США, щоб визначити найперспективніші з них, проводять офіційний конкурс. З усього масиву отриманих пропозицій до фінальної стадії відбору пропускають 3 тисячі. Приблизно тридцять пропозицій телеканали купують. До десяти пишуть повний сценарій. До п'яти створюють пілотні епізоди. І лише одну чи дві пропозиції беруть на виробництво, тобто знімають весь сезон шоу. Те, дадуть вашій ідеї шанс чи відсіють як нецікаву, залежатиме від її презентації.

ЩО ТАКЕ БІБЛІЯ ШОУ?

Отже, креативна група вигадала телевізійне шоу і вважає його гідним транслюватись на топовому каналі США. Як же презентувати свій задум американським телевізійникам? Подати сценарій? Відзняти та показати перший епізод? Ні, щоб ідею розглянули, потрібно написати біблію проєкту.

Біблія - це опис шоу в загальноприйнятому на американському телеринку форматі. В цьому документі в 10-ти пунктах подається вся інформація, необхідна телеканалам, щоб оцінити потенціал проєкту.

Перша біблія шоу — це досить короткий документ. Найчастіше вона займає 5-15 сторінок. Але подальша доля проєкту буде залежати від того, чи сподобається написане в ній. Тож в стислій формі потрібно передати квінтесенцію свого задуму та його сильні сторони. Прочитавши її, телевізійники мають зрозуміти, як будуть розгортатися події, уявити головних персонажів, збагнути драму їхніх стосунків, відчути домінантні емоції. На основі цього вони вирішуватимуть, наскільки сподобається таке шоу глядачам. Цікава, оригінальна ідея та хороша біблія дають вашому проєкту квиток на американський телеринок.

ЯК СКЛАДАТИ БІБЛІЮ?

Щоб правильно скласти біблію, потрібно заповнити такі 10 пунктів:

1. Опис ідеї

В цьому пункті одним реченням описують головну сюжетну лінію. Наприклад, «герої ведуть міжусобні війни за престол». Також тут вказують формат, жанр, стиль, тон шоу, та музику, яка буде в ньому звучати.

Обов'язково потрібно зазначити цільову аудиторію, тобто категорію людей, для яких створюватиметься ваш проєкт. Часто намагаються збільшити відсоток цільової аудиторії, вписавши в шоу представника іншої національності, культури, сексуальної орієнтації тощо. Логіка дуже проста: якщо в серіалі один з персонажів — харизматичний азієць, то його будуть дивитися вихідці з Азії. Буває, в шоу апелюють до історії нацменшин, щоб привернути увагу цієї групи людей. Наприклад, розповідаючи про долю єврейського народу, намагаються зробити шоу привабливим для євреїв.

2. Опис світу, в якому відбувається дія


По-перше, необхідно вказати, в який історичний період живуть герої. Наприклад, 60-і роки, сьогодення тощо. Також зазначити місце їхнього проживання: район, місто та країну. Якщо дія відбувається в фентезійному світі, то його потрібно змалювати в усіх важливих деталях.

3. Опис персонажів

В цьому пункті подається вся необхідна інформація про головних персонажів. Опишіть, який в них емоційний настрой, їхні сильні сторони та недоліки. За правилами сценарного мистецтва навіть якщо створюють ідеального героя, його все одно наділяють якоюсь слабкістю, ахіллесовою п'ятою. Адже саме це дає можливість для конфлікту та драматичної колізії. Також в цьому пункті необхідно зазначити, як між собою пов'язані головні персонажі.

4. Синопсис пілотного епізоду


Синопсис - це виклад в одному короткому огляді подій шоу. Він має бути дуже лаконічним, але інформативним. Десь на пів сторінки А4 потрібно прописати основні повороти сюжету, головні характеристики героїв, а також «хімію» між персонажами: як хто до кого ставиться. Мета синопсису пілотного епізоду — заінтригувати. Прочитавши його, телевізійники мають зацікавитись, що ж відбуватиметься в наступних серіях.

5. Сезонні арки


Це ще коротший ніж синопсис опис подій шоу. Спершу прописують вертикальну або міжсерійну арку, де розповідають, що відбувається в кожному епізоді. Описи мають бути максимально лаконічні. Якщо в вашому серіалі 10 серій, то сезонна арка займе 2 сторінки: по 5 описів серій на кожній. Потім прописують горизонтальну арку. Там вказують, як розгортаються події протягом сезону: зазначають, що стимулює героїв до дій, який між ними точиться конфлікт та як вони його вирішують в фіналі.

6. Потенціал франшизи


В цьому пункті потрібно зазначити, чому це шоу буде цікавим аудиторії, завдяки чому його полюблять глядачі. Також бажано прописати головні ідеї другого сезону та spin-off . Так, зараз створюють багато мінісеріалів. Але телеканали все ж більше зацікавленні в шоу, яке розтягнеться на багато сезонів і протягом кількох років буде приносити гроші та хороші рейтинги. Тож якщо ви переконаєте, що вашу історію можна продовжити на другий сезон, це буде великим плюсом на вашу користь.

7. Схожі шоу за останні роки


Цей пункт необхідний лише в тому випадку, якщо тематика шоу дуже популярна. Наприклад, якщо пропонуєте серіал про вампірів, відьом, детективні розслідування. Тут потрібно перерахувати всі тематично подібні шоу, які вийшли на екрани за останні 3-4 роки. А потім пояснити, в чому новаторство вашого задуму, чим ваша історія вирізняється з-поміж інших.

8. Розповідь про продюсера та команду


В даному пункті подають коротку біографію головних членів творчої групи. Необхідно вказати, над чим вони раніше працювали. Якщо хтось з вашої команди залучений в інший проєкт, це також необхідно зазначити.

9. Пункт конфіденційності


Ви не зобов'язані оформлювати договір про нерозголошення конфіденційної інформації. Це роблять, коли бояться, що ідею вкрадуть.

Також в цьому пункті прописують кастинг стратегію. Іншими словами, зазначають, якого актора хотіли б запросити на ту чи іншу роль. Бажано не лише написати ім'я, а й додати фотографію. Це допоможе краще зрозуміти, яким ви уявляєте свого персонажа. Навіть якщо немає жодних преференцій щодо відбору акторів, варто все одно подумати та вказати, хто б потенційно міг зіграти головного героя. Завдяки цьому під час відбору проєктів експерти зможуть наочно побачити цей персонаж.

10. Зворотній зв'язок


Номер телефону, електронна адреса тощо. Так, всім зрозуміло, що потрібно залишати свої контакти. Але буває, про це забувають.

ПРАВИЛО ВОСЬМИ ПИТАНЬ

Перша біблія шоу пишеться за принципом «коротко про головне». Якщо телеканал зацікавиться вашою ідеєю, то її потрібно буде поглибити всіма важливими деталями. Але початковий варіант біблії — це вибірка провідних мотивів. Експерти стверджують, що цей документ має містити інформацію по 8-ми питанням. Якщо в біблії вам вдалось чітко висвітлити кожне з цих питань, то роботу над нею можна вважати закінченою. Більше нічого дописувати не потрібно.

Отже, 8 головних питань до біблії:

  1. Яка цільова аудиторія вашого шоу?
  2. Яка тематика та жанр?
  3. В чому унікальність шоу? Що вирізняє його з поміж інших подібних проектів?
  4. Які ставки в шоу? Це питання висвітлює драматизм колізії. Наскільки важливо герою досягти поставленої мети: воно йому життєво необхідно чи це його забаганка? Що персонаж має зробити або що він має втратити, щоб отримати бажане?
  5. Яке місце дії?
  6. Коли відбувається дія?
  7. Який потенціал франшизи? Іншими словами, чому шоу буде вигідним для телеканалу?
  8. Чому шоу буде подобатися людям?

В США перший та головний документ, який беруть до уваги при розгляді запропонованої ідеї, — це біблія шоу. Подібна практика прижилась і на телевізійних ринках Західної Європи. На телеканали Східної Європи найчастіше відбираються проекти в ході особистого спілкування з продюсером та іншими членами креативної групи. Але й в цьому регіоні потрохи впроваджують стандарт складання біблії.

Завдяки тому, що на американських телеканалах всі охочі презентують свої ідеї в одному загальноприйнятому форматі, відбір кращих шоу відбувається максимально прозоро та неупереджено. На конкурсі ідей початківці можуть скласти серйозну конкуренцію професійним продюсерам та навіть обійти їх. Адже головне тут не досвід та статус, а привабливість ідеї та добре складена біблія.